Historia

Om den sibiriska katten


Den sibiriska katten är fortfarande en nykomling bland raskatterna. Det finns många olika berättelser om rasens ursprung men det finns inga helt säkra uppgifter.

De antas ha funnits semilånghårskatter redan på 1700-taletet.

Man har använt benämningen sibirisk katt på de katterna med tredubbel päls, som tål hårt klimat

och som anpassade sig till ett liv som människans följslagare i Ryssland.

Ett antal huskatter blev sedan förebild till standarden som skrevs under 80-talet i Ryssland.Den sibiriska katten anses av ryssarna vara nationell, eftersom den länge funnits som husdjur. Under 1980-talet beslöt sig några kattklubbar att välja ut en viss typs katter av vilka bildades sibiriska kattens stamfäder. De enastående rasegenskaperna hos sibirierna är unika, med vattenavsötande päls, runda stora tassar med tofsar, välpälsad svans med avrundad svanstipp.

WCF som är det största kattföbundet i Ryssland tog fram en standard utifrån de egenskaper och katter som fanns då. 1990 godkändes den standarden för Sibirisk katt. Samtidigt godkändes även Neva Masquerade som Sibirisk katt.

Det dröjde dock innan den Sibiriska katten etablerades som raskatt utanför Ryssland. 1997 godkändes rasen av Fédération Internationale Féline d'Euroé (FIFE) och fr.o.m. 1998 fick rasen certifikaträttigheter. Redan 1992 importerades de första Sibirierna till Finland, men det dröjde ända till år 2000 innan 10 Sibirier importerades till Sverige. Det var ryskan Vera Brännström (Marklin- Kravtsova) tillsammans med väninnan Gunilla Wikström som importerade 10 katter från St Petersburg och Moskva i Ryssland. Tidigare fanns i Sverige två kastrerade honor, ursprungligen från Finland. 2009 godkändes även Neva Masqueraden som syskonras till SIB. Alla raskatter har en stamtavla från ett kattförbund, med information om kattens släktingar i 4 generationer bakåt. Där står födelsedata, registreringsnummer och färgerna på samtliga i stamtavlan. Ingen stamtavla ingen raskatt oavsett hur fina föräldrarna är. Det är bara uppfödaren som kan registrera kull.Vera startade uppfödning i Arboga under stamnamnet S*Knjaze. Gunilla startade uppfödning i Skellefteå under namnet Staffansgården.

Under åren har flera importer gjorts från olika delar av världen och antalet uppfödare har ökat i samma takt som intresset för rasen stigit. År 2022 finns över 30 000st registrerade Sibiriska katter i  Pawpeds av dem är ca 4500 maskade och ytterligare över 9000 registrerade som Neva Masquerade.

I SVERAKs Databas finns fler än 21 000 Sibiriska katter och ca 6200 Neva Masquerade registrerade. Det föddes ca 1350 SIB och ca 760 NEM år 2022 i Sverige.

Rasbeskrivning

Generellt: Den Sibiriska katten och Nevan är medium till stor. Honor är oftast något mindre än hanarna. De är inte fullvuxna förrän vid 5 års ålder.


Huvudets form:

Lite längre än det är brett, mjukt rundat, massivt.

Pannan: bred och lätt rundad.

Kindbenen: välutvecklade och högt satta

Nosen: bred och medium lång,

profilen har en svag inbuktning men inget stop.

Hakan: svagt vikande, profilen ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck.


Öronens form:

Medium i storlek, öppna i basen, rundade öronspetsar, med tofsar inuti och lodjurstofsar på öronen.

Placering: med bra bredd mellan och svagt lutande framåt.


Ögonens form:

Stora, lätt ovala, något snedställda och placerade brett isär.

Färg: enhetlig, alla färger är godkända. NEM har blåa ögon.


Kroppens struktur:

Kraftig benstomme och muskulös, kraftfull nacke, bred bröstkorg, en proportionell kropp ger ett rektangulärt utseende.


Benen:

Medium höga och formar rektangeln med kroppen, starka.

Tassarna: stora, runda och med tofsar mellan tårna.


Svansen:

Medellång, tjock med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned.


Päls:

Struktur: semilång, väl utvecklad, väldigt tät, underullen får ej ligga platt. Pälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Sommarpälsen påtagligt kortare. Vinterpälsen har välutvecklad man, krage och pantalonger


Färg:

Den sibiriska kattens färgklassificering är indelad i nio färggrupper där bland annat lila, kanel och aprikos inte är godkända. NEM är alltid maskade och indelade i fyra färgrupper.


Syskonras: Neva Masquerade NEM har har samma rasstandard som SIB, men de är maskade i samma färger och mönster som SIB och nevorna har blåa ögon precis som alla maskade katter har. De får paras fritt med varandra i SVERAK och andra förbund. På SVERAKs utställningar tävlar de i 4 grupper: 1 alla svarta och blå, 2 alla svarta och blåmed vitt, 3 alla röda creme och sköldpaddsfärger, 4 alla röda, creme och sköldpaddsfärger med vitt.


Inom FIFe tillhör de semilånghåriga katterna till kategori II.

Till den kategorin hör Maine coon, Norsk skogskatt, Neva Masquerade, Turkisk angora, Turkisk van, American curl och Sibrisk katt.

Den sibiriska katten påminner till stor del både maine coon och norskskogkatt men den har även klara skillnader såsom t.ex. storleken, kroppsbyggnaden och framför allt vad gäller huvudets former.